Jaki wpływ na zdrowie ma kawa liofilizowana

0

Mamy rozmaite zwyczaje, niekoniecznie zdrowe, które uprzyjemniają i ułatwiają nam życie. Lubimy raczyć się różnymi rzeczami, pomimo tego, że wiemy, że zwłaszcza w większych ilościach są dla nas dosyć szkodliwe. Idealne przykłady to alkohol, papierosy czy słodycze. Raz na jakiś czas raczej nie wywołają szczególnie negatywnych skutków, ale trudno – zwłaszcza dwóm ostatnim – opierać się nadzwyczaj długo. Z jednej strony nieco poprawiają nasze życie pod kątem drobnych przyjemności, a z drugiej strony na dłuższą metę mogą skończyć się ruiną dla organizmu. Oczywiście nie każda używka ma aż tak mocne działanie – idealny przykład to kawa, a niekiedy nawet herbata. Nie widzimy niczego zdrożnego w rozpoczęciu dnia filiżanką małej czarnej czy wzmocnienia się w ciągu nadgodzin w pracy za pomocą smolistej i tyleż niesmacznej, co pobudzającej porcji kawy bez słodzenia. Coraz częściej jednak – i to całkiem słusznie – słychać o tym, że kawa nie należy do najzdrowszych napojów. Ba, jej zbyt częste picie stwarza dobre warunki na przykład cholesterolowi. Szukamy więc zdrowszych alternatyw – czarne herbaty, yerba mate… A co, jeżeli chcemy pozostać jednak przy kawie? W dodatku pojawia się kusząca nazwa – kawa liofilizowana…

turkish-coffee-1478976_640Ta odmiana kawy ma specjalny, wyróżniający ją proces produkcyjny, który w przyszłości przekłada się na lepszą jakość oraz specyficzny, mocniejszy niż w standardowych kawach rozpuszczalnych aromat. Formuła ta ma japońskie korzenie, ale już od lat czterdziestych ubiegłego wieku znana jest zachodniemu światu za sprawą firmy Nestle. Produkuje się ją za pomocą dużych kadzi. Muszą zawierać one spore ilości świeżo zebranej kawy, aby mogły zostać następnie wypełnione płynem. Ten z kolei utworzy dzięki temu napar, jeżeli rzecz jasna woda była odpowiednio gorąca. Następnie taki produkt należy kilkukrotnie zagęścić, aby w końcu otrzymać upragnioną konsystencję. Następnie tak uzyskaną ciesz należy odparować. W tym właśnie kryje się specyfika kawy liofilizowanej – suszy się ją przez wymrażanie, a nie przez odwrotne procesy opierające się na cieple. Wpierw używa się temperatury sięgającej poniżej czterdziestu stopni Celsjusza, by później za pomocą sublimacji oczyścić produkt z wody – pozostaje jej zaledwie pięć procent. Tak uzyskaną kawę wystarczy potem zalać wodą, aby móc się rozkoszować jej smakiem.

Wiele osób postanawia dać szansę tego typu kawie ze względu nie tylko na jej niewątpliwe walory smakowe, ale też dodatni – przynajmniej w porównaniu do wielu innych kaw – wpływ na zdrowie użytkownika. Owszem, posiada ona wady charakterystyczne dla kaw rozpuszczalnych, a więc niekoniecznie przysłuży się osobom nadmiernie pobudzonym czy problemami z nadciśnieniem. W wielu innych aspektach wypada jednak bardzo dobrze. Jako częstą zaletę wymienia się nieco mniejszą ilość kofeiny. Substancja ta co prawda nas pobudza, ale też zaburza naturalny rytm pracy naszego organizmu, co przy częstym spożywaniu potrafi nas całkowicie wybić z naturalnego sposobu pracy. Często chociażby problemy z zasypianiem, a nawet na przykład trzęsące się ręce biorą z tego, że mamy zbyt dużo kofeiny w naszym krwiobiegu. Co prawda obniża ona wchłanianie się żelaza, ale to niestety typowe dla kawy. Za to kawa liofilizowana obniża również ryzyko cukrzycy typu drugiego, a więc dosyć niebezpiecznej i również całkiem powszechnej choroby – z tego powodu stanowi rozsądniejszy wybór niż klasyczna kawa.

Kawy niefiltrowane niekorzystnie odbijają się na układzie krążenia – nie ma natomiast tej trudności z kawą liofilizowaną. Jej odmienny sposób parzenia modyfikuje jej właściwości do tego stopnia, że nie dochodzi nawet do podwyższenia poziomu cholesterolu, co może stanowić sensowne rozwiązanie dla wszystkich osób, które zmagają się z nadmiarem tej substancji w swoim ciele. Kafestol i kafeol są tradycyjne dla standardowo parzonej kawy i to one decydują o podnoszeniu się cholesterolu LDL – a więc tego szkodliwego – w naszym organizmie. Proces wymrażania sprawia, że nie pojawiają się one jednak w kawie liofilizowanej, więc można ją pić bez obaw. Trzeba jednak pamiętać, że niektórzy naukowcy – bo to dosyć dyskusyjna kwestia – uważają, że występowanie tych związków w kawie w pewnym zakresie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów, a więc kawa wymrażana traci tę zaletę, o ile rzecz jasna faktycznie ona występuje.

CH_packshot_1.

Zalecamy zażywanie produktu CholesterolOFF. Jest to unikalny preparat obniżający poziom złego cholesterolu we krwi. Przez całe życie jesteśmy narażeni na działanie złego cholesterolu, odkładającego się na ścianach naczyń krwionośnych i blokujących swobodny przepływ krwi. Ma to olbrzymi wpływ na ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz innych niechcianych chorób. CholesterolOFF zawiera naturalne fitosterole, które blokują przedostawanie się cholesterolu do krwi i powodują jego wydalanie z organizmu. Dzięki temu ściany naczyń krwionośnych zostają odblokowane i poprawia się działanie układu krążenia. Jeśli nie chcesz być ograniczany przez zły stan zdrowia CholesterolOFF to produkt dla ciebie.

Aby dowiedzieć się więcej kliknij na: link do strony producenta.

Kawę tego typu również bardzo łatwo transportować oraz przyrządzać. Mieści się w małych opakowaniach, a do raczenia się nią potrzeba jedynie kubka oraz gorącej wody. Całość zalewamy i możemy już pić. Dzięki temu łatwo przyrządzimy ją sobie nawet pracując w spartańskich warunkach czy podczas wycieczki. Nie ma potrzeby zabierania ze sobą czegokolwiek więcej, aby poczuć radosne pobudzenie. Co istotne, jeżeli mamy rzeczywiście dużą awersję do kofeiny z przyczyn zdrowotnych lub zbyt mocnego wpływu na nasze zachowanie, to możemy również kupić sobie wersję bez tego dodatku, a więc absolutnie dostosowaną do naszych potrzeb. Widać więc wiele powodów, aby dać szansę kawie liofilizowanej.

Jaki wpływ na zdrowie ma kawa liofilizowana
Zostaw swoją ocenę !

Leave A Reply