Norma cholesterolu w organizmie człowieka, jakie są skutki jej przekroczenia?

3

Na przestrzeni ostatnich kilku lat o cholesterolu powiedziano i napisano tyle, że nawet największy laik w dziedzinie dietetyki i medycyny, jest w stanie coś o nim powiedzieć. Zakrojona na wielką skalę walka z cholesterolem sprawiła, że zaczęliśmy zwracać większą uwagę na to co i jak jemy. Trzeba jednak pamiętać, że jak to zwykle bywa – medal ma dwie strony i cholesterol jest nie tylko śmiertelnym wrogiem, ale także potrzebnym związkiem biochemicznym. Zamiast więc popadać w paranoje i wierzyć w mity na temat cholesterolu, warto poznać podstawowe fakty na temat tego związku i dowiedzieć się, jak dbać o swoje zdrowie. Niestety obok osób, którym na sercu leży troska o zdrowie naszej populacji, pojawiło się wiele osób, które na strachu przed zdradliwym działaniem cholesterolu zapragnęły dorobić się fortuny. I rzeczywiście liczne koncerny farmaceutyczne oraz wątpliwej klasy specjaliści często proponują „cudowne” środki na obniżenie cholesterolu. A wystarczy odpowiednia dieta, regularny ruch i systematyczne badania, by cieszyć się dobrą kondycją do późnej starości. Poniżej obalamy kilka znanych mitów na temat cholesterolu i podpowiadamy jak walczyć z jego zła odmianą. Bo choć cholesterol ma też swoją pozytywną stronę, to skumulowany w naszym organizmie w nadmiarze może skutkować poważnymi dolegliwościami fizycznymi.

Cholesterol czyli co?

heart-care-1040250_640

Wiele osób zna pojęcie cholesterolu z reklam, wizyt u lekarza czy programów o tematyce zdrowotnej. W praktyce jednak niewielu z nas potrafi cokolwiek konkretnego o nim powiedzieć. Najpowszechniejszym błędem jest uważanie cholesterolu za cichego zabójce. Oczywiście, ma on swoje ciemne strony, ale nie tylko. Zanim więc zaczniemy restrykcyjnie unikać wszystkich potraw, które mogą zawierać choćby odrobinę cholesterolu, dowiedzmy się czym on właściwie jest. Ujmując rzecz najprościej, cholesterol jest związkiem chemicznym z rodziny tłuszczy, który występuje w ludzkim organizmie w tkankach i osoczu krwi. W niewielkich ilościach jest on produkowany przez nasz organizm. W większych (i w tym tkwi główna przyczyna problemów) dostarczany jest do organizmu ze spożywanym jedzeniem. Wyróżniamy dobry i zły cholesterol. Ten pierwszy jest ważnym składnikiem błon komórkowych. Bez obecności dobrego cholesterolu niemożliwe staje się wytwarzanie witamin D3, hormonów nadnercza i hormonów płciowych. Do prawidłowej pracy cholesterolu potrzebuje również nasz mózg. Niestety cholesterol może mieć również destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Zły cholesterol, który jest w większości efektem złej diety, jest najczęstszą przyczyną zachorowań na choroby układu krążenia. O ile poziom dobrego cholesterolu łatwo jest utrzymać na właściwym pułapie, o tyle zły cholesterol jest bardzo wrażliwy na wzrost, kiedy tylko wystąpią dogodne do tego warunki. Warto więc regularnie badać poziomy cholesterolu i reagować, gdy tylko pojawią się pierwsze nieprawidłowości. Łatwiej bowiem poradzić sobie z niewielkim nadmiarem niż poważną nadwyżką cholesterolu.

Skąd ten zły cholesterol

Czarny pijar cholesterolu nie wziął się znikąd. Wielkie kampanie uświadamiające ludzi o zgubnym wpływie złego cholesterolu były odpowiedzią na stale rosnącą liczbę osób chorych na schorzenia układu krążenia. Zawał, udar i choroba wieńcowa są najczęstszymi przyczynami zgonów. Kiedy statystyki zaczęły pokazywać, że na choroby serca i układu krążenie umierają coraz młodsze osoby, postanowiono rozpocząć akcję podnoszenia świadomości wpływu złego cholesterolu na nasz organizm. Nagle okazało się, że niewinnie wyglądająca golonka z kapustą czy chleb ze smalcem mogą kosztować nas życie. Czy warto? Trzeba jednak pamiętać, że zbyt wysoki poziom cholesterolu nie musi być wynikiem wyłącznie złej diety. Niepokojące wyniki badania krwi mogą być także spowodowane brakiem aktywności fizycznej, innymi chorobami, a nawet przyjmowaniem niektórych leków. Istnieje również grupa osób, która posiada genetyczną skłonność do posiadania wysokiego poziomu złego cholesterolu. Osoby te powinny przykładać szczególną uwagę do profilaktyki antycholesterolowej i regularnych badań. Tylko tak możemy uchronić się przed poważnymi chorobami, np. miażdżycą żył i tętnic.

Normy cholesterolu – gwarancja zdrowia

Aby móc sprawować kontrolę nad cholesterolem obecnym w naszym krwiobiegu, naukowcy opracowali normy, które mogą być badane poprzez pobranie niewielkiej ilości krwi. Choć medycyna wyznaczyła zakresy norm dla cholesterolu, to trzeba pamiętać, że powinny być one dostosowane również indywidualnie do kondycji danej osoby, jej stylu życia czy historii choroby. Kwestia sztywnych norm jest o tyle ciekawa, że WHO nie ustaliło jednego, ogólnoświatowego zdrowego poziomu cholesterolu. W Stanach Zjednoczonych norma ta jest o 100 jednostek wyższa niż w Polsce, a w niektórych krajach w ogóle nie stosuje się takiego wskaźnika. W Polsce za prawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego we krwi uznaje się 200 mg/dl. Jest to norma dla osób zdrowych i młodych. Mówi się jednak o tym, że optymalnym dla naszej kondycji zdrowotnej stężeniem jest to, nieprzekraczające 190 mg/dl. Im niższy poziom cholesterolu we krwi, tym lepiej. Jeżeli poziom cholesterolu wynosi 200–250 mg/dl mówimy o poziomie podwyższonym. Jest to jasna przesłanka do wdrożenia profilaktyki, która zmniejszy niebezpieczna ilość cholesterolu i wyeliminuje ewentualność powstania schorzeń układu krwionośnego. Jeżeli natomiast wyniki badań pokazują, że cholesterol wynosi powyżej 250 mg/dl to jest to już poważny alarm organizmu, który domaga się wdrożenia radykalnych terapii. Musimy sobie bowiem zdawać sprawę, że cholesterol ten cały czas pływa w naszym krwiobiegu i osadza się na ściankach żył oraz tętnic. Tak duże jego stężenie prędzej czy później doprowadzi do zaburzeń w pracy układu krwionośnego i realnego zagrożenie utraty zdrowia, a nawet życia.

CH_packshot_1

Zalecamy zażywanie produktu CholesterolOFF. Jest to unikalny preparat obniżający poziom złego cholesterolu we krwi. Przez całe życie jesteśmy narażeni na działanie złego cholesterolu, odkładającego się na ścianach naczyń krwionośnych i blokujących swobodny przepływ krwi. Ma to olbrzymi wpływ na ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz innych niechcianych chorób. CholesterolOFF zawiera naturalne fitosterole, które blokują przedostawanie się cholesterolu do krwi i powodują jego wydalanie z organizmu. Dzięki temu ściany naczyń krwionośnych zostają odblokowane i poprawia się działanie układu krążenia. Jeśli nie chcesz być ograniczany przez zły stan zdrowia CholesterolOFF to produkt dla ciebie.

Aby dowiedzieć się więcej kliknij na: link do strony producenta.

Skutki nadmiaru cholesterolu w organizmie

Ogromna dbałość lekarzy o to, by nasz cholesterol utrzymywany był na jak najniższym poziomie ma swoją realną przyczynę. Cholesterol, jak jeden z kilku obecnych w naszym organizmie związków tłuszczowych wpływa na powstawanie tzw. blaszki miażdżycowej. Blaszka miażdżycowa powoduje zatkanie tętnic i zwężenie kanałów żył, przez co znacznie upośledza, a w skrajnych przypadkach nawet blokuje przepływ krwi do lub z serca. Ujmując to obrazowo, możemy porównać nasze tętnice do rur hydraulicznych. Jeśli myjąc naczynia wszystkie resztki jedzenia wrzucamy do odpływu to osadzają się one w rurach i prędzej czy później spowodują niedrożność rur. Zły cholesterol, budujący blaszkę miażdżycową działa analogicznie do owych odpadków. Mówimy wówczas o rozwoju choroby miażdżycowej. Serce, które nie otrzymuje dostatecznej ilości utlenionej krwi lub też na problemy z jej przepompowaniem zaczyna źle pracować. Lekarze diagnozują taką sytuację, jako chorobę wieńcową. Podobnie sytuacja wygląda, kiedy blaszka miażdżycowa rozwija się w naczyniach krwionośnych mózgu. Mówimy wówczas o chorobie niedokrwiennej mózgu. Na efekty takiego obciążenia organizmu nie trzeba długo czekać – zawał, udar, a nawet zapaść mogą doprowadzić nawet do śmierci chorego. Gromadzenie nadmiernych ilości złego cholesterolu jest o tyle niebezpieczne, że zmiany miażdżycowe nie dotykają wyłącznie naczyń krwionośnych serca i mózgu. Powstawanie zastojów miażdżycowych dotyczy całego organizmu i może powodować np. niedokrwienie kończyn, niewydolność nerek, utratę wzroku czy nadciśnienie tętnicze. Wysokiego poziomu złego cholesterolu nie można więc bagatelizować. Taka niefrasobliwość może nas kosztować nawet życie. A utrzymywanie prawidłowego poziomy cholesterolu wcale nie jest tak trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku, zbilansowana dieta i regularny ruch. Czy to tak wiele w zamian za świetną kondycję i długie życie?

Zostaw swoją ocenę !

Discussion3 komentarze

  1. Ze swojego doświadczenia wiem, że najskuteczniej na cholesterol działa błonnik z jabłek. Błonnik ten znajduje się w porzeczkach, jagodach, borówkach, marchewce, pietruszce, otrębach owsianych. Warto jeść ryby bogate w kwasy Omega-3. W spożywanych pokarmach warto uwzględnić olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Można by jeszcze pisać wiele. Na pewno każdy jest w stanie znaleźć swój właściwy przepis na zdrowe serce.

  2. Zgadzam się, Ja jem bardzo dużo jabłek oraz innych warzyw i owoców. Do tego piję zieloną herbatę, używam oleju z oliwek, jem też ryby. Jeśli ktoś jeszcze zna jakieś rady, to proszę o podzielenie się. Chętnie zastosuję się do nich.

  3. Aby obniżyć cholesterol należy jeść zdrowe tłuszcze – oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy włoskie. W skład diety wchodzą również orzechy włoskie i produkty zbożowe. Jem 5-6 posiłków dziennie, ale unikam fast-foodów i słodyczy. Dużo ćwiczę. Po trzech miesiącach mój poziom cholesterolu obniżył się, a poprawił się wygląd i samopoczucie.

Leave A Reply